Energia eoliana este forma de energie curata si regenerabila, provenita din vant.
De-a lungul istoriei, aceasta era transformata in energie mecanica prin intermediul unor dispozitive numite mori de vant, fiind folosite la macinarea grauntelor, taierea bustenilor, maruntirea tutunului, pomparea apei, presarea semintelor pentru ulei sau macinarea de piatra pentru vopselele de pictat.
Turbinele eoliene moderne, in comparatie cu morile de vant, produc energie electrica din energia cinetica a vantului.
In functie de marimea lor, turbinele eoliene se impart in trei clase: mici, medii si mari.
Turbinele eoliene mici au rotoarele cu diametrul de 1-15m si genereaza pana la 60 kW putere.
Turbinele eoliene medii sunt cele mai raspandite si genereaza o putere cuprinsa intre 50-1500 kW, rotoarele acestora avand un diametru de 15-60m.
Turbinele mari au diametrele rotoarelor de 60-100m si genereaza puteri de 2-3MW. Ele sunt mai putin raspandite, intrucat au nevoie de un vant mult mai puternic pentru a porni.
Amplasarea turbinelor depinde de destinatia acestora si de constanta vanturilor. Astfel, cele mici sunt foarte des utilizate pentru generarea de curent electric constructiilor situate chiar la mare departare de reteaua nationala de electricitate, formand un cuplu perfect cu panourile fotovoltaice. Turbinele eoliene de marime medie sunt folosite pentru a injecta in reteaua nationala de electricitate curentul produs. Atat turbinele medii cat si cele mari au nevoie de vant constant pe o durata indelungata, motiv pentru care sunt instalate la altitudini mari si mai aproape de zonele oceanice sau marine.
De asemenea, turbinele eoliene sunt caracterizate de o durata foarte indelungata, fapt demonstrat de morile de vant utilizate timp de generatii intregi. Sunt mori de vant care ating chiar varsta venerabila de 300 de ani!
In contextul actual, energia eoliana se dovedeste a fi solutia ideala pentru reducerea dependentei de combustibilii fosili, acestia fiind cei care determina gradul ridicat de poluare din zilele noastre.
Amintim, printre avantajele principale ale energiei eoliene, atat emisia zero de substante poluante si gaze cu efect de sera, cat si costurile reduse pe unitatea de energie produsa si costurile reduse la scoaterea din functiune (materialele fiind in totalitate reciclate).
Principalele dezavantaje sunt date de inconstanta vitezei vantului, numarul redus de amplasamente posibile si poluarea vizuala.
O independenta totala fata de energia electrica o ofera sistemele hibride, combinatie dintre panourile fotovoltaice, care produc curent pe timp de soare si turbina eoliana care compenseaza necesarul de curent in lipsa soarelui, aspect intalnit mai ales iarna.
Tehnologia eoliana de care dispunem poate satisface, partial sau total, consumul de energie electrica. Conditiiile necesare pentru un randament optim al unei centrale eoliene este dat de constanta vantului din zona amplasarii, de turbina eoliana si de montajul adecvat.